شما هم به ساختن وبسایت فکر میکنید؟
قصد داریم دربارهٔ روشهای ساخت وبسایت و مخلفات مرتبط با آن صحبت کنیم. پس اگر شما هم دنبال رونق بیشتر کسب و کارتان هستید یا چند وقتیست که ایدهٔ یک بیزنس جدید، ذهنتان را قلقلک میدهد، مطلب مناسبی را برای مطالعه انتخاب کردهاید.
اما آیا ساخت وبسایت آنقدرها هم که در بوق و کرنا میکنند اهمیت دارد؟ یا خرج اضافه است و میشود با همان شبکههای اجتماعی سر و ته قضیه را هم آورد؟ دقایقی با Adwar همراه باشید تا به اتفاق هم از این قضایا سر در بیاریم.
اگر هم حوصلهٔ مطالعه ندارید و به دنبال جوابهای سریعتر هستید، هیچ ملالی نیست. چون یک مشاوره رایگان مهمان ادوار هستید و میتوانید با یک تماس و پاسخ به چند سوال ساده، ببینید که ساخت سایت به دردتان میخورد یا نه؟ یا مثلا بد نیست کمی دورخیز کنید و بعدها به دنبالش بروید. بهرحال در نهایت ریش و قیچی دست خودتان است.
آیا ساختن سایت برای تمام بیزنسها لازم است؟
امروز از خیلی جهات در دوران عجیبی زندگی میکنیم. دورانی که به لطف فناوری، همه چیز سادهتر و در دسترستر شده و از آنطرف، سر و کلهٔ هزار و یک پیچیدگی جدید پیدا شده است. یعنی اگر بخواهیم کسب و کاری راه بندازیم و انتظار رشد سریع و یک سودآوری معقول داشته باشیم، بدون استفاده از تکنولوژی و کُشتی گرفتن با یکسری پیچیدگیهای فنی، راه به جایی نمیبریم!
اگر هم ببریم، در قیاس با رقبایی که از فناوری استفاده میکنند، حلزونی هستیم در برابر یوزپلنگ! یعنی حتی اگر محصولمان بهتر و یا سابقه و تجربهمان بیشتر باشد و تمام کارهای لازم را درست انجام داده باشیم، باز هم به سرعت از رویمان رد میشوند و در کورس رقابت جایی نخواهیم داشت.
چگونه ساخت وبسایت کسب و کارمان را دگرگون میکند؟
اهمیت ساخت وبسایت فراتر از این حرفهاست که به عنوان یک هزینهٔ اضافی تلقی شود. یعنی کدام آدم عاقلی را سراغ دارید که در برابر اعتبار بیشتر و سودآوری چندبرابری کسب و کارش مقاومت کند؟
خیالتان راحت! کمی اطلاعات صحیح و توجیه شدن در مورد خطر عقب ماندن از قافلهٔ رقبا و همصنفیها و از دست دادن مشتریان، سنتیترین افراد را هم به تکاپو میاندازد.
افزایش اعتبار و نبرد با فراموشی!
مشتری امروزی هرچقدر هم که به برند و کاسبی شما وفادار باشد (که خیلی مورد نادری است!)، معمولا یک موجود موبایلبهدست و مدرن است. پس هر لحظه احتمالش هست که حین جستجو در اینترنت، گذرش به سایت رقیب بیفتد و با دیدن پیشنهادها و جنسهای رنگ و وارنگ، در کسری از ثانیه شما را به فراموشی بسپارد!
بنابراین داشتن یک وبسایت درست و درمان، نه تنها به کارتان رسمیت و اعتبار مضاعفی میبخشد، بلکه بین کاسبی شما و آنهایی که هنوز اندرخم یک کوچه مانده و در عصر دیجیتال تبدیل به دایناسور شدهاند، فرق بزرگی ایجاد میکند.
برند و محصول و ویترین شما، باید در دسترس باشد!
حتی اگر بیش از نیم قرن از قدمت کسب و کارمان گذشته باشد، باز هم از خطر نامرئی شدن و عقب افتادن از سایر کسب و کارها و بیزنسهای مشابه در امان نیستیم. برند شما یک درخت بلوط کهنسال نیست که قبلا به نهایت رشد و بالندگی رسیده باشد و حتی از فاصلهٔ دور هم، شکوه و عظمتش را در چشم رهگذران و مشتریان فرو کند.
حتی اگر یک صفحه یا کانال اینستاگرامی یا تلگرامی هم داشته باشیم، در برابر رقیبی که با ساخت وبسایت، کار مشتریانش را در خرید یا دیدن جنسها و خدمات آسانتر کرده، شانسی نخواهیم داشت!
بگذار در این آشفتهبازار پیدا شویم!
بدون شک یکی از مهمترین فواید ساختن سایت، ایجاد یک شاهراه دسترسی مستقیم و اتوماتیک برای مشتریانتان است. مشتریانی که با دیدن سایت شما، هم از زیر و بم کارتان سر در میآورند و هم اطلاعات لازم را برای تماس گرفتن یا پیغام گذاشتن بدست میآورند.
یا میتوانند فایل بدردبخوری را دانلود یا فرمی را پر کنند، مطلبی بخوانند و خلاصه به طریقی به شما متصل شوند. چیزی که در اصطلاحات بازاریابی، از آن به عنوان لید (Lead) یاد میکنیم و هرچه تعدادش بیشتر باشد، موفقیت و سودآوری کسب و کار سریعتر رخ میدهد.
لابد با خودتان فکر میکنید: این چیزها که طراحی سایت نمیخواد! اینستاگرام هم جوابه براش!
این تصور به طور کامل اشتباه نیست و شبکههای اجتماعی هم امکان ارتباط مستقیم و لیدسازی را تا حدی فراهم میکنند. اما اکثر کسب و کارهای جا افتاده و از آب و گل درآمده، از شبکههای اجتماعی به عنوان وسیلهای جهت فرستادن مشتری به سمت وبسایت استفاده میکنند. یعنی در نهایت، آن سرمنزل مقصود، همان وبسایست شماست.
حالا بماند که فیلترینگ و درهم و برهم بودن شبکههای اجتماعی، امکانات یک سایت تر و تمیز، ساختارمند، بهینه شده و مجهز به فروشگاه را هرگز با یک فروشندهٔ اینستاگرامی مقایسه نکنید!
اگر هم مشتری، اسمتان را گوگل کرد و سایت رقبایتان را که چند پله بالاتر از صفحهٔ شبکه اجتماعی شما قرار گرفته ترجیح داد، جایی برای گِلهگذاری نیست!
حالا اگر ساخت سایت انقدر خوب است و زندگی را شیرین میکند، چرا عدهٔ زیادی از کسب و کارها یا برندهای کوچک به همان شبکههای اجتماعی رضایت میدهند؟
چرا از ساختن وبسایت طفره میرویم؟
هیچکس از رونق کاسبی و درآمد بیشتر بدش نمیآید. اما ذهنیت موجود در مورد دردسرها و هزینههای آن، باعث تردید بسیاری از افراد میشود. از مسائلی مثل طراحی و ساخت وبسایت، بهینهسازی (SEO) یا به قول ما ایرانیها سِئوی سایت، گرفته تا انواع روشهای بازاریابی دیجیتال و گوگل ادز و اصطلاحات غریبی مثل نرخ تبدیل مشتری و تحلیل ترافیک وبسایت و بیشمار عبارت سرگیجهآور دیگر، هر فرد تازهکاری را میترساند.
در این حد که طرف، بیخیال کاسبی و کارآفرینی میشود و سعی میکند با همان کارمندی صبح تا غروبش کنار بیاید! یا به تدریج غیب شدن مشتریها را به تماشا بنشیند و کمکم از پیشرفت کار و کاسبیاش دلسرد شود.
خبر خوش اینست که تمام این نگرانیها طبیعی هستند و همهٔ ما آنها را تجربه کردهایم. اما خبر خوشتر اینست که ساختن وبسایت در دوران فعلی آنقدرها هم سخت و پردردسر نیست. یعنی با توجه به انتظاراتی که از سایتمان داریم، گزینهها و ابزارهای به صرفه و سرراستی در برابرمان هست.
پس اول چند ذهنیت قدیمی و پیشفرض اشتباه را در مورد ساختن سایت دور بندازیم و بعد ببینم که چه گزینههایی داریم و چه فرمولی با وضعیت جیب و نیاز کسب و کارمان جفت و جور است.
یعنی خیالتان راحت که همه ما بدون اینکه ورشکست شویم، میتوانیم یک وبسایت خوشساخت و کارراهانداز داشته باشیم و در عین حال از درگیر شدن با بیشمار موضوع فنی و بیش از حد پیچیده دوری کنیم!
باز هم یادآوری میکنم که اگر هر سوال و ابهامی داشتید، یک مشاوره رایگان از ادوار بگیرید و وضعیت کسب و کارتان را سبک سنگین کنید. فقط هرگز، هرگز و هرگز، با عجله و بدون بررسی و پیشمطالعهٔ کافی، به طعمهٔ ساخت وبسایت رایگان یا قیمتهای زیادی ارزان نوک نزنید. چون در پس اینجور الفاظ، یک قلاب خیلی تیز مخفی شده، از جنس نارضایتی، اجبار به دوبارهکاری و ضرر و زیان مالی!
برای ساخت وبسایت باید برنامهنویس بود؟
خیر! این یکی از آن باورهای اشتباه در مورد ساختن وبسایت است. موردی که سالها پیش مصداق داشت و طراحی سایت فقط از عهده برنامهنویسجماعت یا کسانی که رشته کامپیوتر خوانده بودند برمیآمد. امروز یکسری ابزارهای مدیریت محتوا (CMS) مثل وردپرس یا انواع ابزارهای سایت ساز را داریم که کار کردن با آنها آنقدرها هم سخت نیست و هیچ نیازی به کدنویسی ندارد.
آیا ساخت وبسایت رایگان واقعیت دارد؟
خیر! این عبارت «ساخت وبسایت رایگان» حتی یک ترفند بازاریابی هم نیست و بین بازاریابی درست و خالیبندی فرق زیادی هست! شما در صورتی موفق به ساخت وبسایت رایگان میشوید که تمام زیر و بم ماجرا را خودتان یاد بگیرید و وقت کافی را برایش صرف کنید.
این خیلی هم عالی است و مهارتی میشود که همیشه به دردتان میخورد. اما خیلی از افراد، کاسبها و کارآفرینان این فرصت را ندارند و کاملا طبیعی است که بخشهایی از کار را به دیگران واگذار کنند. تازه اگر همهٔ کارها را خودتان انجام بدهید، باز هم باید بابت خرید هاست (Host) و دامنه (Domain) که در ادامه مقاله شرح میدهیم هزینه کنید.
واقعیت پشت اینجور تبلیغات خیلی ساده است. فرض کنید در نمایشگاه ماشین، شاسی و چرخهایش را به شما بدهند اما داخل کاپوتش موتور نگذارند! بعد که پول موتور را گرفتند بگویند حالا انقدر هم برای برفپاککن و آنقدر هم برای شیشهها و چراغها و الی آخر (چشمانداز برخی از خودروسازهای داخل!). خلاصه که در قضیهٔ ساختن سایت، هیچ رایگان بودنی در کار نیست! خیالتان راحت.
متاسفانه در بازار فعلی طراحی سایت موارد زیادی از این قبیل وجود دارد. فلان شخص یا شرکت زیرپلهای، از بیاطلاعی شما سواستفاده میکند و یک قالب وردپرسی خالی به شما میدهد. بعد پیشنهاد میدهد حالا اگر فروشگاه هم میخواهید، بیزحمت انقدر پرداخت کنید! امنیت بیشتر میخواهید فلانقدر پرداخت کنید. تعداد ایمیلهای بیشتر میخواهید، بهمانقدر پرداخت کنید. خلاصه که انقدر پرداخت میکنید، تا کلا نسبت به کلمهٔ رایگان دچار فوبیا بشوید! البته کسی با نان خوردن این افراد مشکلی ندارد، منتها به شیوهٔ حرفهای و اصولی و با آگاه کردن مشتری از تمام این هزینهها در همان ابتدای کار!
بالاخره ساختن وبسایت چقدر هزینه برمیدارد؟
هزینه طراحی سایت به عوامل زیادی بستگی دارد که در این قسمت به مهمترین موارد آنها اشاره میکنیم. اما اگر جزئیات بیشتری خواستید به مقاله هزینه طراحی سایت مراجعه و میانگین قیمت آیتمها و امکانات مختلف وبسایت را ملاحظه کنید.
اصطلاح «هرچی بیشتر پول بدی بیشتر هم آش میخوری» به طور جدی در مورد هزینه طراحی وبسایت مصداق دارد. برای همین همیشه تاکید میکنیم، یا باید خودمان آستین بالا بزنیم و زیر و بم کار با ابزارهایی مثل وردپرس را یاد بگیریم یا به جای گشتن دنبال قیمتهای ارزان، روی نیازهای کسب و کارما و امکانات مناسب وبسایتمان تمرکز کنیم. موارد زیر تعدادی از این نیازها و امکانات هستند.
- چه دامنهای برای سایتمان انتخاب میکنیم؟ (ir. یا com. یا net. و …)
- از چه نوع هاست (Host) یا میزبانی و با چه ظرفیتی استفاده خواهیم کرد؟
- سایتمان از چه پنل مدیریتی یا سیستم مدیریت محتوا (cms) استفاده میکند؟
- طراحی گرافیکی و عناصر بصری سایت در چه سطحی است؟
- آیا بهینهسازی سایت (SEO) توسط شرکت مربوطه ارائه میشود؟
- برای امنیت سایت از چه ابزارهایی استفاده میشود؟
- شرکت طراح سایت چه خدماتی ارائه میدهد؟ (پشتیبانی سایت، آموزش پرسنل و …)
در بازار امروز کسانی را داریم که ادعا میکنند سر و ته ساخت وبسایت را با زیر ۱ میلیون تومان هم میآورند! کمی دور از واقعیت است و همانطور که اشاره کردیم، در قضیه طراحی سایت، کسی از اعداد و ارقام پایین خیر ندیده است!
افراد و شرکتهای معتبری هم هستند که برای طراحی سایت شما بین ۱۰ تا ۱۵۰ میلیون دریافت میکنند.
یعنی کسب و کارهای کوچک و متوسط میتوانند در حوالی ۱۰ تا ۳۰ میلیون، به مراد دلشان برسند و کسب و کارهای بزرگتر، طبیعتا هزینهٔ بالاتری در پیش رو خواهند داشت.
آموزش ساخت سایت برای صفر کیلومترها
موارد تاثیرگذار بر قیمت را مطالعه کردید؟ قضیه پیچیده به نظر میرسد؟ اشکالی ندارد. چون اگر قرار باشد پروژه ساخت سایت را به یک تیم معتبر بسپارید، حل و فصل این پیچیدگیها و انتخابها، به عهدهٔ تیم طراح وبسایت است. غیر از این هم باشد، به وقتش از همهٔ این اصطلاحات سر در میآورید و در همین مقالات ادوار، به جان کلام اشاره خواهیم کرد.
جدا از اینکه صفر تا صد کار را خودتان انجام بدهید یا کل ماجرا را برونسپاری کنید، قدم اول آشنایی با نیازهای بیزنس مد نظرتان است. همین که بدانید چه انتظاراتی از کارتان دارید، معلوم میکند که چه نوع وبسایتی به دردتان میخورد.
قدم اول) هدف از ساختن وبسایت چیست؟
انتخاب نوع و کاربرد وبسایت شاید مهمترین بخش از کار باشد. چون در همین قدم، تکلیف بسیاری از موارد بعدی را مشخص میکند و برآورد هزینهها را امکانپذیر میسازد. آیا میخواهید یک وبسایت شخصی داشته باشید و کارتان با یک گالری عکس و یک صفحه رزومه و پروفایل و اینها راه میافتد؟ یا یک سری محصول دارید و هدفتان از ساخت سایت، راهاندازی یک فروشگاه آنلاین نقلی و تر و تمیز است؟
اکثر سایتهایی که میشناسید در یکی از دستههای زیر قرار میگیرند.
- پروفایل شخصی برای نمایش رزومه و گالری و غیره.
- وبسایت سازمانی برای نمایش خدمات و اطلاعات شرکت.
- فروشگاه آنلاین با کلیهٔ امکانات پرداخت و مدیریت مشتریان.
- وبلاگ برای نوشتن و قلم زدن و ژورنال کردن و آموزش و غیره.
- سایت منحصربفرد با عناصر گرافیکی و طراحی ویژه مخصوص هنرمندان.
- وبسایتهای مناسب تبلیغات و کمپینهای آنلاین و مختص به دیجیتال مارکتینگ.
- مجلات آنلاین یا سایتهای خبری با قابلیت تحمل ترافیک بالای کاربران.
- سایتهای مناسب دانلود محتوا و یا استریم فایلهای صوتی و تصویری.
مواردی که نام بردیم، ابزارها و امکانات متفاوتی دارند و تمرکزشان روی جنبههای متفاوتی است. اما بین امکاناتشان، یک سری همپوشانی هم وجود دارد و تا حدودی امکان تبدیل به یکدیگر را دارند (برخی از آنها).
یعنی مثلا اگر یک سایت وردپرسی شخصی و پروفایلی داشتید، بعدها مانعی برای اضافه کردن یک فروشگاه آنلاین نخواهید داشت. منتها اگر قضیهٔ فروشگاه زیادی جدی باشد، بهتر است از همان ابتدا به فکر باشید و مسیر متناسبتری در پیش بگیرید.
قدم دوم) خرید هاست و دامین برای وبسایت
خرید هاست (فضای میزبانی) و دامین (دامنه) را میتوانستیم به عنوان قدم اول هم معرفی کنیم. منتها منطقیتر اینست که اول بدانیم چه میخواهیم (تعیین هدف در قدم اول) تا بعد هاست و دامین مناسب را با دید بهتری انتخاب کنیم. اما این دو اصطلاح که احیانا زیاد به گوشتان خورده دقیقا چه هستند؟
تعریف دامنه
دامنه همان اسم و پسوند وبسایت شماست. مثل Adwar.ir که از یک اسم و یک پسوند «ir.» تشکیل شده و در کنار هم آدرس سایت ما را تشکیل داده است. راستی تا یادمان نرفته، اسم برند یا کسب و کارتان را تا این لحظه انتخاب کردهاید؟ انتخاب یک دامنه مناسب، کار چندان عجیب و غریبی نیست.
اما اگر انتخابتان در حدی یونیک و کمیاب نباشد احتمال زیادی هست که یک نفر قبل از شما آنرا ثبت کرده باشد و این حالت بیشتر از آنچه فکر میکنید شایع است! باور میکنید که حتی عدهای از این راه درآمدزایی هم میکنند؟ یعنی یک سری دامنهٔ جذاب را به اسم خود ثبت میکنند و منتظر میمانند که برای این اسامی یا به عبارتی آدرسهای جذاب مشتری پیدا شود و آنوقت به قیمت چند میلیون آنها را معامله کنند!
حالی کاری به این حالت خاص و کسب و کار دلالهای دامنه نداریم. در ایران تعدادی شرکت معتبر وجود دارند که خدمات فروش هاست و دامنه را انجام میدهند و میتوان مستقیم به سایتشان مراجعه کرد.
تعریف هاست
هاست (Host) یا فضای میزبانی حکم یک انبار و غرفهٔ خالی را دارد که کل محتویات سایت شما را نگهداری میکند. از تمام نوشتهها، عکسها، عناصر گرافیکی بگیر تا لیست محصولات و کاربران و خلاصه هر آنچه به سایت شما مربوط باشد، یک جایی در یک کامپیوتر قدرتمند (Server) ذخیره میشود که میتواند داخل و یا خارج از ایران باشد.
این کامپیوترها یا سرورها در یک جای امنی قرار دارند و توسط شرکتهای هاستینگ (Hosting) اداره میشوند. این شرکتها فضای هاست را به شما اجاره میدهند. عملا عین اینکه یک غرفهای در نمایشگاه به محصولات و خدمات و اطلاعات شما اختصاص داده باشند و ماهانه یا سالیانه بابتش پول بگیرند.
هرگونه سوالی در مورد خرید هاست و دامین داشتید، یا هنوز نسبت به اینکه چجور سایتی به درد کسب و کارتان میخورد شک دارید، میتوانید با ادوار تماس بگیرید. چون ما یک چکلیست ساده داریم و با یک مشاورهٔ رایگان، کلیات کار را بر اساس دادهها شما در میآوریم و متناسبترین هاست ممکن را به شما پیشنهاد خواهیم داد. دنیا را چه دیدید؟ شاید کارهای بیشتر هم به اتفاق انجام دادیم.
قدم سوم) انتخاب فناوری و ابزار ساختن وبسایت
پس تا اینجای کار، هدف از ساخت سایت را میدانیم، تکلیف هاست و دامنه را مشخص کردهایم (قدم دوم و سوم امکان جابجا شدن را دارند) و حالا در قدم سوم، باید در مورد نحوه ساخت وبسایت تصمیم بگیریم. اینجاست که با چهار گزینهٔ اصلی مواجه میشویم:
- سفارش طراحی سایت به صورت اختصاصی
- طراحی سایت با یک سیستم مدیریت محتوا یا CMS
- ساخت وبسایت با سایتسازها
- طراحی سایت با گوگل (Google Sites)
اینکه کدام یک از روشهای بالا مناسب شماست، به فاکتورهای زیادی بستگی دارد. اما مهمترین آنها یکی جیب و دیگری وقت و حوصلهٔ شماست. اگر پول و سرمایه کافی دارید و میخواهید همه چیز را به یک شخص یا شرکت دیگر واگذار کنید، روشهای اول و سوم بیشتر به دردتان میخورد. اما اگر قصد دارید هزینهها را کنترل کنید و خودتان هم دستی بر آتش داشته باشید، روشهای دوم و چهارم انتخاب بهتری هستند. حالا کمی زوم کنیم و ببینیم این روشها چه هستند و معایب و مزایای هرکدام از آنها چیست؟
سفارش طراحی سایت به صورت اختصاصی
منظورمان از طراحی یک سایت اختصاصی، این است که فرد یا شرکتی را استخدام کنید که از بیخ و بن برای شما کد بنویسد و گرافیکش را طراحی کند و دقیقا آنچه را که مد نظرتان است پیاده کند. این روش معمولا بیشترین هزینه را دارد و از سایر روشها زمانبرتر است.
بر همین اساس، در قیاس با سه راهکار دیگر محبوبیت کمتری در بین کسب و کارهای کوچک و متوسط دارد. اما برای کسب و کارهای بزرگ و کاربردهای خاص، عملا بهترین راه ممکن است. این قبیل سایتها، معمولا ساختار منحصربفردی دارند و شبیه به هیچ سایت دیگری نیستند. مگر اینکه بقیه از ظاهر آنها تقلید کنند.
مزایا و معایب سفارش طراحی سایت
مزایا
- کاربردهای تخصصی
- ایدهآل برای کسب و کارهای بزرگ
- مناسب مشتریان با سلایق و ایدههای خاص
- ساختار و ظاهر منحصربفرد (البته به میزان هزینه و توانایی شرکت سفارشگیرنده بستگی دارد!)
- سرعت بیشتری نسبت به سایر وبسایتها دارند. (خصوصا نسبت به آنهایی که با سایتسازها ساخته شدهاند)
معایب
- نیاز به هزینه زیادی دارد.
- روند کدنویسی و طراحی سایت زمانبر است.
- برای بیزنسهای کوچک و متوسط گزینهٔ جالبی نیست.
- ایجاد تغییرات یا شخصیسازی بدون کمک شرکت یا شخص طراح سایت ناممکن است.
- دستکاری بخشهای مختلف سایت، نیاز به دانش فنی دارد.
ساخت وبسایت با سایتسازها
سایتسازها، نمونههای داخلی و خارجی مختلفی دارند و آنها هم به نوبهٔ خود یک سیستم مدیریت محتوا یا (CMS) به شمار میروند. اما با ابزارهایی مثل جوملا و وردپرس تفاوتهای عمدهای دارند و لازم است که در یک دستهٔ جداگانه قرار بگیرند.
یکی از مهمترین تفاوتها اینست که هیچیک از این ابزارها مثل وردپرس رایگان نیستند و دسترسی به آنها، نیازمند دریافت خدمات از خود شرکت سازنده یا صاحب پلتفرم است.
سایتسازهایی مثل Wix, Weebly, Squarespace, HostGator چهار مورد از بهترینهای پلتفرمهای ساخت وبسایت هستند که کار طراحی و مدیریت سایت را به کلی انجام میدهند. خرید Host و Domain هم خودشان سر و سامان میدهند و خلاصه کمترین زحمت و دردسر را برای شما باقی میگذارند.
مزایا و معایب ساخت سایت با سایتسازها
مزایا
- کار با امکانات سایت بسیار آسان است.
- تحویل سایت در کوتاهترین زمان اتفاق میافتد.
- حرفهای بودن ظاهر و طراحی سایت تضمینشده است.
- امکان اعمال برخی از تغییرات توسط صاحب سایت وجود دارد. (بدون نیاز به غیرفعال شدن سایت)
- ساخت سایت یا مدیریت آن نیاز به هیچ دانش فنی يا گرافیکی ندارد.
- امنیت سایت بالاست و توسط صاحب پلتفرم تضمین میشود.
- برای بیزنسهای جمع و جور یا سایتهای شخصی ایدهآل هستند.
معایب
- هزینه ماهانه بالا (لااقل در مورد سایتسازهای خارجی)
- اختیارات محدود صاحب سایت برای ایجاد تغییرات (در حد تغییرات ظاهری ساده)
- نمایش برند سایتساز در صفحات وبسایت (شاید خیلی کوچک اما بهرحال قابل رویت!)
- دستتان برای تحلیل ترافیک سایت باز نیست (بین سایتسازهای مختلف تفاوت میکند)
- همه چیز از پیش آماده است و ایجاد تغییرات اساسی امکانپذیر نیست.
- اگر پلتفرم سایتساز، به هر دلیلی مختل بشود، سایت شما تحت تاثیر قرار میگیرد.
طراحی سایت با یک سیستم مدیریت محتوا یا CMS
سیستمهای مدیریت محتوا یا همان CMSها (مخفف Content Management System) محبوبترین ابزارهای طراحی سایت به شمار میروند. در واقع اکثر سایتهای موجود در اینترنت با کمک همین CMSها ساخته شده است. CMSها نرمافزارهایی منبعباز هستند که نسخهٔ رایگان آنها در دسترس کاربران قرار دارد. یعنی شما هر لحظه اراده کنید میتوانید آنرا روی کامپیوتر خود نصب و پروسهٔ ساخت وبسایت را تجربه کنید.
این نرمافزارها از این بابت که ما را از کدنویسی یا دانش فنی وب (نه به طور کامل اما تا حد زیاد!) بینیاز میکنند شبیه به سایتسازها هستند. با این تفاوت که سایتسازها (مثل Wix و Weebly و …) به طور اختصاصی در اختیار کمپانیهای خودشان قرار دارند و تمام خدمات ساخت و طراحی سایت را خودشان انجام میدهند. در حالیکه با CMSها دستمان کاملا باز است و با مقادیری آموزش و صبر و حوصله، ساخت وبسایت دلخواهمان کار چندان دور از ذهنی نیست.
فقط باید توجه کنیم که در بین CMSهای موجود، تعدادی هم هستند که کار با آنها برای کاربران عادی راحت نیست. مثلا کار با مواردی مثل جوملا (Joomla) یا مجنتو (Magento) به مراتب سختتر از کار با وردپرس (Wordpress) یا مثلا شاپیفای (Shopify) است.
وردپرس در صدر ابزارهای طراحی سایت
این وسط وردپرس با اختلاف، محبوبترین سیستم مدیریت محتوا و سایتساز جهان محسوب میشود. به طور دقیقتر، بیش از ۴۳ درصد از تمام وبسایتهای فعال (بالای ۸۰۰ میلیون وبسایت) با وردپرس ساخته شدهاند. در حالی که سهم شاپیفای حدود ۴ درصد و Wix و Squarespace هر کدام ۲ درصد از بازار طراحی وبسایت را در اختیار دارند.
پس بدیهی است که مهارت کار با وردپرس، برای هر کس که به ساخت سایت و رونق کسب و کارش فکر میکند، یک مهارت ارزشمند و تعیینکننده است. در واقع وردپرس، نزدیکترین و واقعگرایانهترین گزینهٔ موجود به «فانتزی» ساخت وبسایت به صورت رایگان است! که البته حقیقت ندارد اما حسابی به آن نزدیک است. حالا ببینیم مزایا و معایب استفاده از وردپرس چیست؟
مزایا و معایب ساخت سایت با وردپرس
مزایا
- هزینه راهاندازی و ساخت سایت به شدت پایین میآید.
- نرمافزار وردپرس به صورت رایگان قابل دانلود و تمرین و یادگیری است.
- بینهایت دوره و مطلب و ویدیوی آموزشی برای وردپرس وجود دارد.
- وردپرس از نظر امکانات بهینهسازی وبسایت برای موتورهای جستجو (SEO) عالی است.
- محدودیت خاصی برای اعمال تغییرات روی وبسایت نداریم.
- ابزارهای جانبی و افزونههای بیشماری دارد که بسیاری از آنها رایگان هستند.
- در ایران وردپرسکارهای متعددی برای دریافت کمک و راهنمایی وجود دارد.
- تسلط به طراحی سایت با وردپرس میتواند خودش یک منبع درآمد خوب باشد.
- برای سایتهای خبری یا وبلاگها فوقالعاده ایدهآل است.
- در عین برخورداری از امکانات زیاد، کار کردن با آن از سایر CMSها سادهتر است.
معایب
- همه چیز به عهدهٔ خودمان است و وقت و انرژی قابل توجهی صرف میشود.
- بهتر است که همیشه از آخرین نسخه سیستم مدیریت محتوا استفاده کنیم.
- سرعت سایت به دلیل نصب افزونهها (پلاگینها) تا حدی پایین میآید.
- امنیت یک سایت وردپرسی در حد مناسبی است اما باز هم آسیبپذیر هستیم.
- در صورت استفاده از یک افزونهٔ نامعتبر امکان بهم ریختن سایت وجود دارد.
- بسیاری از قالبها یا افزونههای حرفهای وردپرس پولی هستند.
- بدون افزونهها و ابزارهای جانبی، ظاهر سایت ما به شدت ساده و امکاناتش محدود است.
طراحی سایت با گوگل (Google Sites)
شرکت گوگل همین چند صباح پیش یکی از تازهترین ابزارهایش یعنی Google Sites را معرفی کرد. ابزاری که قرار است دردسرهای ساختن سایت را به کمترین میزان ممکن برساند و بعد از تسخیر کامل بازار موتورهای جستجو (Search Engines) در حوزه ابزارهای طراحی سایت هم، خودی نشان بدهد و بازار رقبا را کساد کند.
با وجودیکه Google Sites هنوز در مراحل کودکیاش به سر میبرد و نیاز به آزمون و خطای بیشتری دارد، محصولی از گوگل است و ارزش امتحان کردن را دارد. بنابراین سعی میکنیم در آیندهٔ نزدیک، یک مطلب اختصاصی در موردش آماده کنیم و حتی شیوهٔ طراحی سایت با گوگل را آموزش بدهیم. اما فعلا ببینیم که بر اساس نقدها و نظرات موجود، این شیوه چه نقاط قوت و ضعفی دارد.
مزایا و معایب ساخت سایت با وردپرس
مزایا
- به عنوان یک ابزار کاملا رایگان معرفی شده است.
- با سایر محصولات و ابزارهای گوگل (خصوصا گوگل درایو) سازگاری کامل دارد.
- امکان ایجاد دسترسیهای مختلف و کار همزمان روی سایت فراهم است.
- پروسهٔ یادگیری بسیار سادهای دارد. (حتی از وردپرس هم سادهتر!)
- سریع و امن و کارراهانداز است.
- برای کسب و کارهای کوچک ایدهآل است.
معایب
- امکانات ظاهری و طراحی سایت خیلی محدود و پایه است.
- با وجود امکان دسترسی به گوگل آنالیتیکس، هنوز از نظر ابزارهای بازاریابی ضعیف است.
- امکانات بهینهسازی سایت (SEO) چندان ایدهآل نیست.
آیا برای طراحی سایت وردپرس بهترین گزینه است؟
همانطور که اشاره کردیم، وردپرس محبوبترین و سرراستترین سیستم مدیریت محتوا یا همان CMS موجود است. حتی ساخت وبسایت بسیاری از برندهای بزرگ و مطرح دنیا با وردپرس انجام شده است. یعنی نباید انتخاب وردپرس را، فقط به هزینهٔ پایین و مقرونبهصرفه بودنش ربط بدهیم.
با این حال و با تمام برتریهای واضح وردپرس نسبت به سایر روشهای طراحی وبسایت، باید دقت کنیم که تسلط به آن، مثل هر نرمافزار دیگری به کمی زمان و تجربه نیاز دارد. اما شک نکنید به محضی که قلقش دستتان بیاید، زندگی را به کامتان شیرین میکند.
حالا اگر قرار بر انتخاب بهترین ابزار ساخت وبسایت باشد، وردپرس کاندید بسیار مناسبی است. اما این انتخاب، بدون در نظر گرفتن نیازهای مشتری، کار چندان عاقلانهای نیست. برای همین باز هم توصیه میکنیم قبل از صرف وقت و هزینه، اول زیر و بم کسب و کار یا هدف مد نظرتان را بررسی کنید و با دید باز تصمیم بگیرید.
در بحث پیرامون این مقاله شرکت کنید!